Port Levy House Update

Final designs have now been polished, we’re looking forward to getting planning approval and starting the build on this home situated on a rural block with views out to Port Levy Harbour.

Our client’s brief for a secluded rural cottage was simply to be off the grid and sustainable. From this we developed a design with a series of raised platforms, rooms and decks, perched above a wild unglazed meadow. Visual inspiration for the design has been taken from the farming vernacular, with repetitive roof forms also acknowledging the shape of the hillsides on both sides of the valley.

The modular structure lends itself to prefabrication, and with the land situated on a large rural block positioned between two ridges on Banks Peninsula, should make for ease of delivery.

Love this design? To discuss getting your own creation contact Tim here »

Private Cellar and Cinema

Here’s one from our archives. A private entertainment facility on the outskirts of Martinborough, built in 2006. Featuring a cellar with recycled brick vaults and a cinema with leather wall panels, contrasted against a plastered interior with recycled timber posts and beams. The exterior is concrete blockwork construction with stone cladding. Thanks to Justin Wright and Earl Rutherford who worked on this project.

Taylors Mistake Home

With a concept to support simple and flexible living, the design for this house, perched on a ledge above Taylors Mistake Bay has evolved into a collection of elegant objects. These three vessels are grouped artfully together to create an afternoon courtyard that maximise beach views and sun. Construction will commence in early 2016.

Work in Progress: Taylor’s Mistake House

Taylors Mistake

A sneak preview. A vessel ‘beached’ on a ledge above Taylor’s Mistake Bay. A twin timber hull, boards cladding both roof and walls. A small interior courtyard. Carefully detailed cabinetry the contents of the vessel. These are some of the ideas contained in this new house at Taylor’s Mistake.

It is a closed-form design, where plan, section and detail use a language of containment. Materials are expressed as wholes, not as parts.

 

Work in Progress: Kenepuru Cabin

Kenepuru Bach

A conceptual approach opposite to the Taylor’s Mistake House has been used at Kenepuru.

Here a tiny cabin opens out into the landscape. Materials extend past one another and overlap, building up a rich construction language.

The surrounding deck is considerably larger than the cabin itself; bearers, joists, beams and rafters carry out past the walls of the building proper. Individual elements are layered and repeated, each joist, each board given autonomy.

Some 3D renderings of the design.

Kenepuru2        Kenepuru1

Pine Hill Road, Dunedin

Pine Hill Road

A tiny project I’ve been working on for the past year is a landscape intervention to a modernist Dunedin house.

Designed in the late 1950’s by an engineer for himself and family, the house perches precariously above Pine Hill Road, the main SH1 road that enters Dunedin.

Placing steps and decks up the side of the house has been equally challenging.

Finally a contractor has been appointed, someone willing to do the excavation by hand.

All going well, completion is expected before the end of the year.